Friday, March 23, 2007

Brev till berörda ministrar

Visa Barmhärtighet!

Debattartikel till stöd för familjen Collins

Torsdagen den 22 mars var människor från Tollarp med omnejd samlade till en manifestation för Rättvisa och Barmhärtighet, i Betaniakyrkan i Tollarp. Här fanns representanter från kyrkor i regionen, Rädda Barnen, Röda Korset, Unicef, SSU, KDU och flera organisationer, tillsammans med vänner, dagiskompisar, och andra samhällsmedborgare. Vi vill tillsammans med människor över hela landet kämpa för Emily Collins och hennes båda döttrar Ashley och Trisha, som fört en ojämn och orättvis kamp inför hotet om utvisning till Nigeria. Vi vill kämpa för deras rätt att stanna i Sverige, det enda hemland som döttrarna Collins känner till, och i Tollarp – samhället där de skapat sig ett hem, och rotat sig i. I fem långa år har de kämpat, flytt, överklagat, och levt under outhärdliga förhållanden – fem år av ovisshet, väntan, längtan, förtvivlan och vanmakt. När ska det ta slut? Aktuell forskning verifierar det hot om könsstympning som döttrarna Collins står inför vid ett eventuellt utvisningsbeslut. Ett sådant beslut skulle strida både mot svensk lag, mot FN:s barnkonvention, mot de mänskliga rättigheterna, och mot allt vad medmänsklighet och sunt förnuft står för. Därför vill vi vädja till alla beslutsfattare att visa barmhärtighet. Emilys, Ashleys och Trishas behov av hjälp är uppenbart, och Sverige kan hjälpa. Det räcker med ett enda ord: Välkomna!

Vi hänvisar till FN:s barnkonvention (artikel 16)

Vi hänvisar till de Mänskliga Rättigheterna (artikel 3 och 5)

Vi hänvisar till aktuell forskning av bl.a. lektor Vanja Berggren vilken påvisar att könsstympning förekommer i Nigeria bland över 60 % av landets småflickor. Och i det område där Emily kommer från, och dit svenska myndigheter vill skicka familjen Collins, är förekomsten över 90 %. (Se bifogade intyg)

Vi hänvisar till svensk lagstiftning som förbjuder könsstympning (prop.1981/82:172), och är till för att skydda flickor boende i Sverige som står inför detta hot; en lag som antogs enhälligt av samtliga politiska partier.

Vi åberopar ”synnerligen ömmande omständigheter” och hävdar att Emily och barnen bör få stanna i Sverige av humanitära skäl, efter sina fem prövosamma år i Sverige.

Vi vill uppmärksamma socialminister Göran Hägglunds uttalande i TV-programmet Existens om att könsstympning inte under några som helst omständigheter får ske, och att han ska göra allt vad som står i hans makt för att förhindra det. Vad betyder det?

Vi vill också ifrågasätta och starkt kritisera migrationsminister Tobias Billgrens uttalande i TV4 tisdagen den 20 mars 2007. För det första uttalade han sig i ett enskilt fall, vilket är oetiskt och lagvidrigt, och kan vidare påverka beslutsfattandet i ärendet. För det andra håller vi inte med om Billgrens tolkning av Europadomstolens beslut, där han hävdade att detta bekräftade den svenska avvisande hållningen. Deras beslut var inte negativt, utan ett icke-beslut. De valde att inte ta upp ärendet, för att vi skulle sköta det själva inom landet, inte för att vi skulle vansköta det. Namnlistor till stöd för familjen Collins kommer att bifogas detta brev.

Visa barmhärtighet! NU!

Låt Emily Collins och hennes två döttrar Ashley och Trisha få stanna i Sverige!

Martin Tengblad, pastor

Vanja Berggren, lektor vid Högskolan Kristianstad, doktor i internationell hälsa

Susanne Karlsson (s)

No comments: